sobota 25. srpna 2018

Den 25.08.2018 Live Stream

Jelikoz je diky cekani na dily trochu okurkova sezona, tak jak jsem slibil jedne skupine na FB, ze popisu trochu, jaka zarizeni se to vlastne staraji o zive vysilani a videa z nasi plavby.

Takze nejprve zacneme vubec spojenim lodi se svetem.

O toto se stara routr Teltonica RUT955. Toto je specialni routr do dopravnich prostredku. Nejen ze napajeni je 12V-24V, ale je vybaven sloty pro 2 SIM karty a spousty nastaveni, jak tyto SIM karty vyuzivat. Ja jsem casem dospel k urcitemu nastaveni, ktere je asi nejlepsi a na tomto mi to jede.

Routr ma sice sve anteny pro prijem signalu, jsou to ale jenom takove male tycky na "kousku dratu". Ja jsem chtel ziskat co nejvetsi zisk z anten a mit je co nejvyse. Takze o prijem a vysilani signalu z routeru se stara venkovni vsesmerova 3g/4g antena, kterou mam umistenou co nejvys to slo. Pro pobaveni, kdyz jsem ji objednaval, tak sem si nejak nevsim rozmeru a najednou za par dni prisla krabice jako krava. Rikam si, asi to maj zabaleny v hodne bublinkovych foliich, nebylo a antena je docela velka. Nicmene si myslim, ze se to vyplatilo a podarilo se mi ji zakomponovat na oblouk k antenam, kde nicemu nevadi.

Spojeni se svetem je skoro kompletni, jeste sehnat nejaky kloudny datovy tarif a jeto. Mame jiz preci neomezeny EU roaming, tak to nebude zadny problem :-). No k tomu se ale jeste dostaneme.

A ted potrebuju neco, co mi to bude nahravat. Samozrejme prvni me napadla akcni kamera, kterou mam doma, ale ta vydrzi nahravat tak hodku, takze mit ji venku ve vodotesnem obalu je nesmysl. Muze byt uvnitr lode za oknem a pripojena na napajeni, ale podle zkusenosti co uz jsem natacel, je kvalita zaznamu za oknem mizerna, takze tudy cesta nevede. Potrebuju neco, co bude moct bejt na venku a stale pripojene za kazdeho pocasi. Jiz pred rokem jsem domu porizoval na pudu IP kameru, kterou mam pres wifi napojenou na pocitac a konecne jsem zjistil, co mi to v noci leze na pudu. Pro zajimavost to byla kuna.
Takze pujdu cestou IP kamer, jsou vode odolne, delane na venek. Kazdopadne jsem ale trochu stara skola a jiz vylecen z modernich bezdratovych ko..... ehm pardon technologii, ktere vecne nefunguji, poridil jsem IP kamery bez wifi a natahnu to holt kabelem, to je jistota. Jelikoz jsem mezitim porizoval domu jeste dalsi kameru, tak se mi osvedcil jeden cinsky vyrobce. Takze jsem na lod nakoupil kamery znacky Besder z Aliexpresu za par stovek. Kamery vypadaji dobre, akorat nekde cinsti soudruzi udelali chybu ve vypoctu a i kdyz maji byt vodotesne, tak tomu tak nebylo. Jeste teda pred montazi jsem.je vsechny prejel tmelem a zda se, ze se to vyplatilo. Nebyl jsem si jistej, zda kamery vydrzi a tak jsem pro zajimavost nakoupil jeste asi desetkrat drazsi kameru D-link. Rikal jsem si, ze bych Dlinka dal na nataceni dopredu a cinu na zbytek. Bohuzel se pri zkouskach ukazalo, ze slavny D- link mel problem obsluhovat dve zarizeni PC a NVR najednou. S timto mi nebyli schopni pomoci ani na technicke podpore znacky. Cina s tim nema problem. Takze ve finale D-link za tisice se flaka doma v supliku a cina za par stovek mi uz nekolik mesicu nataci celou plavbu.

Tak a cim to budeme vysilat a nahravat? Pro live stream jsem se rozhodl pouzit sluzby serveru youtube. Mam zde jiz par let svuj kanal a jiz mam moznost vysilat zive. Pro vysilani na tomto serveru jsem pouzil program OBS, neboli Open Broadcaster Software. Jde zase o volne siritelny program bezici na klasickych platformach. Pro vysilani a nahravani bych pouzil notebook, ktery budu mit tak jako tak s sebou. Takze program jsem nainstaloval a zase zaclo uceni, zkouseni a ladeni. Vse zda se fungovalo, ale zacal jsem zjistovat, ze notebook uz ma sva nejlepsi leta za sebou, takze vykonove jiz nestihal a trochu uz neverim tomu, ze by ten nekolika mesicni napor zvladnul. Davat sem na lod klasickej pocitac uz mi prislo docela dost a nehlede na to, ze jsem chtel vse zivit 12 volty, coz by u pocitace neslo. Takze jsem hledal a nasel minipocitace, ktere by splnovali vsechny me pozadavky. Nakonec padla volba na pocitac MINIX NEO Z83-4 se systemem WIN10. Je to mala krabicka s pasivnim chlazenim a dostacujiciho vykonu. Ta muze bezet klidne celej den a nic se nedeje. K pocitaci mam pripojenej 4TB disk, kterej se ukazal kapacitne az zbytecne predimenzovanej, ale lepsi vice mista nez mene. Takze pocitadlo mame, software taky, super.



Moje dalsi predstava byla takova, ze dam na lod vice kamer, abych videl dozadu, do strojovny a na levy bok a pocitac mi bude nahravat jednu kameru a z ostatnich kamer jenom na monitoru prehravat obraz. Zjistil jsem ale pri zkouseni, ze na toto jiz pocitac nema. Tak nic, existuje ke kameram nahravaci zarizeni, v pripade IP kamer nazyvane NVR, tak jej poridim a melo by to fungovat. Sahl jsem opet po stejnojmenem cinskem vyrobci Besder z Aliexpresu. Krabicka za par korun a krome prehravani obrazu z kamer mi bude slouzit jeste jako zalozni nahravani. Opet osazen diskem o kapacite 4 TB.

No a v neposledni rade zdravim divaky i v posledni rade a krome vseho popsaneho je zde jeste par desitek metru sitovych kabelu, nejake switche, klavesnice s mysi, 12v monitor a to je tak asi z techniky vse.

No a nyni se dostavam k tomu nejzasadnejsimu a bohuzel nejusmevnejimu. Nejaky vhodny datovy tarif. Zpocatku jsem chtel prenos udelat pouze pro kolegy z prace, kteri mne na to castecne navedli. Takze jsem si spocital prumernou denni dobu plavby, ze zacatku jsem planoval vysilat v nizkem rozliseni a tak jsem si to doma zkousel a zjistoval, kolik asi dat mi to sezere a co teda budu potrebovat. Dostal.jsem se na hodnotu cca 90GB za mesic. To by asi nemel byt problem, operatori se kasaj heslama volejte a surfujte v zahranici jako doma, takze pohoda. Jak hluboce jsem se tenkrat mylil. Po obvolani vsech operatoru jsem zjistil, ze jakozto s obycejnym kusem hadru z ulice se se mnou nikdo nebude bavit a v podstate jedinou kloudnejsi nabidku jsem dostal od O2 kde jsme se bavili o 60GB baliccich, ktere bych si mohl obnovovat mesicne, kolikrat bych chtel. T-mobile mi nabidl tusim 40GB s tim, ze si je muzu jednou za mesic navysit o tu samou hodnotu a Vodafone se mi skoro vysmal do xichtu. No nic lepsi kosile nez kabat, asi vezmu nabidku od O2. Nicmene me jeste napadla jedna moznost. Jaka by byla nabidka v pripade, pokud by operatora oslovila firma, ktera u nej ma vsechny sva cisla a uz to neni kus hadru jako ja. Domluvil jsem se s jednou firmou a neveril jsem svojim usim. Najednou jsem za cenu dvoji obnovy balicku od O2 mel neomezeny datovy tarif vcetne neomezenych dat v ramci EU. Takze ono to jde, kdyz se chce.
Jako zalozni kartu mam kartu od Tescomobile, na ktere mam jen omezena data, ale bohate to staci pri vypadku signalu hlavni kraty. Samozrejme jsou useky, kde nema signal nikdo, tam uz bohuzel nepomuze ani svecena voda.

Dale jsem chtel mit neco na sledovani polohy lodi, ktera by se zobrazovala ve videu. Zase po dlouhem hledani a zkouseni jsem zkoncil u aplikace spolecnosti Greenalp, ktera splnovala vsechny me pozadavky a funkce.

Vysilani tedy jiz nic nebranilo. Zpocatku jsem vysilal v nizsim rozliseni, jelikoz jsem nevedel, jak bude vubec fungovat prenos atd. Nakonec jsem ale upravil prenos a dneska jiz vysilam v HD rozliseni az na par vyjimek cely den a pro zajimavost mesicne se bavime cca o 500 GB dat.
Vecer pokud mam horsi signal stahuju bitrate na vysilani, protoze data pouzivam jeste na prijem ceskeho vysilani nasich kanalu, bez kterych by to nase posadka nevydrzela :-)

Bohuzel behem plavby doslo k nejakym aktualizacim ze strany serveru youtube a spolecnosti Greenalp, coz obcas vedlo k ne zcela korektnimu vysilani. Nicmene server youtube po par dnech problemy odstranil a spolecnost Greenalp na moji prosbu upravila nove mapy, klobouk dolu, cekal jsem ze se na me vykaslou, ale nikoliv. Takze zase vse funguje jak ma.

Kazdopadne se omlouvam vsem, kteri cekali podrobny navod a popis vsech  nastaveni. Tyto veci se na netu nenajdou a ja zkousenim a ladenim stravil nekolik tydnu pred plavbou a jeste v prubehu plavby, takze bohuzel to nebudu zde verejne popisovat.

2 komentáře: